Hoogstraten: Land, Streek van afkomst
De groep komt uit Hoogstraten, een kleine stad in het uiterste noorden van België, op +/- 5 km van de grens met Nederland en op 40 km van Antwerpen.
Naam
De naam “Gelmelzwaaiers” komt van de viking “Gelmel”, een hoofdman van de Noormannen. Volgens de legende zou Gelmel met zijn schip in de 9e eeuw een kleine rivier in Vlaanderen, “de Marck”, opgevaren zijn tot de plaats waar Hoogstraten is gesitueerd. Hier bouwde hij een fort. In 1210 was deze nederzetting al uitgegroeid tot de stad Hoogstraten. In 1518, gedurende het bestuur van graaf Antoon de Lalaing werd het de hoofdplaats van het Graafschap Hoogstraten. Met de verwijzing naar de naam Gelmel “zwaaien” de leden van de groep hun vlaggen.
Vendelierskledij
Het uniform van de volwassen vendeliers komt uit de Bourgondische tijd. Het is ontworpen naar het model van de stadsvendeliers van Hertog Jan. Het heeft de kleuren en het wapenschild van het Graafschap Hoogstraten als in de tijd van Graaf Antoon de Lalaing.
Het uniform van onze jeugdvendeliers, ontworpen door Lief Boeykens, is een beetje moderner en eigentijdser. Het heeft de kleuren van de stad Hoogstraten (rood – wit) en de zwarte broek verwijst naar de zwarte kleur in het traditionele kostuum.
Vlaggen
Onze vendeliers vendelen met grote en kleinere vlaggen. Deze vlaggen van de groep hebben als hoofdkleuren rood en wit, de kleuren van de stad Hoogstraten. De vlammen op de vlag symboliseren de vlag in beweging. Een witte vlag met het wapenschild van Hoogstraten erop, staat symbool voor de groep. Boven dit wapenschild bevindt zich de kroon van de graaf , belegd met edelstenen. De vlag vermeldt tevens de naam ‘Gelmelzwaaiers’ en ‘Hoogstraten’.
Voor onze jeugd hebben we modernere vlaggen laten ontwerpen, aangepast aan hun kostuum. De grote vlaggen waarmee we zwaaien, meten 2m bij 1,8m. Het tegengewicht en de vendelstok wegen samen met de vlag +/- 5 kg. De kleinste vlaggen waarmee we zwaaien, meten 1,4m bij 1,2m. Het tegengewicht en de vendelstok wegen samen met de vlag +/- 2 kg. Tevens beschikken we nog over een tussenmaat van 1,65m bij 1,45m.